Čtvrtek, 18 dubna, 2024
aktualne

Plnoautomatické kávovary a ich mlynček si poradí s hocijakým kávovým zrnom. Viete, ktorý druh je najlepší a najchutnejší?

on

Máte pocit, že vaše pákové a plnoautomatické kávovary pripravia chutnú kávu z hocijakých kávových zŕn? Pokiaľ nie, tak my vám prezradíme, ktoré zrná sú najlepšie.

Ak vaša domácnosť disponuje plnoautomatickým alebo pákovým kávovarom určite to svedčí o tom, že sa radíte medzi milovníkov kávy, ktorí si radi vychutnajú dokonalú lahodnú a chutnú šálku nielen v kaviarni ale aj v pohodlí domova. Aby ste si naozaj na tomto zázračnom kávovom moku pochutnali, je dôležité dodržať niekoľko faktorov. V prvom rade, by ste si do domácnosti mali vybrať kvalitné plnoautomatické kávovary alebo kávovary pákové.

Kvalitné kávovary sú základom na to, aby ste si pripravili dobrú kávu. Dôležitá je kvalita použitých materiálov spotrebiča a najmä akými funkciami kávovar disponuje. Bez poriadneho mlynčeka, ktorý dôkladne pomelie kávové zrná to nejde. Ideálne kávovary do domácností nájdete pod značkou De’Longhi. Pred tým ako sa vyberiete si jeden zaobstarať, mali by ste si uvedomiť čo hľadáte.

Pákové kávovary sú určené pre tých, ktorí prípravu kávy milujú a užívajú si celý rituál. Mletie kávových zŕn, prepustenie pod správnym tlakom a všetky ostatné dôležité procesy sú vo vašich rukách. Plnoautomatické kávovary sú vhodnejšie pre tých, ktorí si radi vychutnajú kvalitnú šálku kávy ale prípravu radšej nechajú na spotrebič.

Avšak ani kvalitné kávovary nestačia na to, aby ste si doma pripravili dokonalú šálku kávy, dôležitá je aj káva samotná. Existuje niekoľko druhov kávových zŕn, poďte sa s nami pozrieť na to, aký je medzi nimi rozdiel a ktoré sú najlepšie.

Jednotlivé druhy kávových zŕn

Existuje hneď niekoľko druhov kávových zŕn. Každý jeden má svoje špecifické prvky a chuťové profily. Napriek tomu, že najznámejšie sú dva druhy zŕn a to Arabica a Robusta, existuje ich hneď niekoľko.

Arabica

Práve Arabica patrí medzi najobľúbenejšie kávové zrná na celom svete. Z celkovej svetovej produkcie kávy sa práve vyrobí až 70 % Arabica, čo môže naznačovať, že práve tento druh kávových zŕn je najlepší.

Arabica v sebe skrýva veľké množstvo tuku a cukru, čo sa odráža aj v jej chuťovom profile. Kávovníky Arabica sú pestované vo vysokých nadmorských výškach a sú veľmi náchylné na choroby, mnoho z nich neprežije, čo robí kávu exkluzívnou a jedinečnou.

Pre Arabicu je špecifická vyššia kyslosť a chuťový profil sa odráža podľa oblasti, kde bola vypestovaná.

Robusta

Robusta alebo inak nazývaná aj Canephora je druhým najčastejším kávovým zrnom, s ktorým sa bežne stretnete. Považuje sa za menej kvalitné kávové zrno, je to z toho dôvodu, že chuť týchto kávových zŕn je príliš horká.

Robusta však môže potešiť tých, ktorí majú radšej kávu s menšou aciditou. Robusta je vo veľkom používaná aj na prípravu instantných káv. Pestovanie robusty nie je tak náročné a nákladné ako pri Arabica zrnách a preto je oveľa dostupnejšia a lacnejšia.

Pokiaľ si radi vychutnáte kávu s mliekom a cukrom, kávové zrná Robusta sú vhodnejšou alternatívou tejto kombinácie. Robusta sa taktiež hodí aj na prípravu vietnamskej kávy.

Liberika

Liberika zažila svoj rozmach najmä v deväťdesiatych rokov vo Filipínach. V tomto období nepriaznivé podmienky zničili veľké množstvo kávovníkov Arabica.

Liberika je známa vďaka svojej výraznej drevinatej a dymovej príchuti. Na druhú stranu má veľmi príjemnú kvetinovo ovocnú arómu.

Kávové zrná tejto odrody nie sú veľmi populárne a využívané. Napriek tomu, že Liberika bola zatienená Arabicou, dodnes sa využíva do rôznych kávových zmesí najmä v kombinácii s chutnou a známou Arabicou.

Mohlo by Vás zajímat

Najlepšie akcie – hodnotové a technologické

Investície do akcií ponúkajú mnoho príležitostí a výhod. Pre laika sa môže zdať neprebádaný svet akcií neprehľadný, zmätečný a možno aj desivý. Akonáhle sa...

Potrebujete spoľahlivý program na mzdy? Vyskúšajte obľúbené Mzdy Komplet o Vemy.