Úterý, 7 května, 2024
aktualne

Predstavujeme vám nové eko produkty z revolučného materiálu

on

Prečo je výhodné pre vašu gastro prevádzku spoznať nové eko produkty? V prvom rade vám ekologické obalové materiály a udržateľné prestieranie na stôl rozšíria základňu hostí. Viaceré štúdie ukázali, že spotrebitelia čoraz viac zohľadňujú udržateľnosť pri výbere reštaurácií, s ktorými sympatizujú. Byť eko vám teda pomôže získať viac zákazníkov a zvýšiť lojalitu k vašej značke. Urobí to obraz o tom, kým naozaj ste.

Čo je to eko produkt?

Veľmi jednoducho povedané, trvalo udržateľné obalové materiály sú šetrné k prírode a neprispievajú k ďalšiemu vyčerpaniu prírodných zdrojov. Na to, aby bol produkt eko, však musí spĺňať niekoľko kritérií. Mal by byť bezpečný pre spotrebiteľov počas svojho celého životného cyklu. Vyrába sa, prepravuje a recykluje sa pomocou obnoviteľnej energie. Je z prírodných materiálov a je navrhnutý tak, aby optimalizoval energiu.

Keďže vaši zákazníci sú stále ochotnejší zmeniť svoje spotrebiteľské návyky, aby znížili vplyv na životné prostredie, musíte s nimi udržať krok a poznať najnovšie trendy v eko obaloch.

Vlnitá lepenka

Možno nejde celkom o revolučný, ale určite ide o pevný, nesmierne odolný a najmä ekologický materiál, ktorý uchová vaše jedlo v bezpečí. Vlákna z vlnitej lepenky možno v skutočnosti recyklovať až 5 – 7-krát. To znamená, že väčšina krabíc z nej pozostáva zo 70 % až 100 % z recyklovaných materiálov. Tým, že ide o vysoko recyklovaný materiál, sú tieto obaly výbornou možnosťou, ktorá nezaťažuje životné prostredie. Papierové krabice na koláče z vlnitej lepenky sú správna voľba pre každú gastro prevádzku, ktorá chce byť šetrnejšia voči prírode a životnému prostrediu. Hodiť sa vám budú, ak potrebujete zabaliť a v bezpečí prepraviť napríklad aj tortu, cukrovinky, chlebíčky, sladké, ale aj slané pečivo. Okrem iného, krabice z vlnitej lepenky na sebe nezvyknú mať žiadnu potlač, čo sa dá skvelo využiť na vlastné, personalizované motívy s logom vašej značky. Ak chcete nechať vyniknúť obsah svojej donášky, použite krabicu s plastovým okienkom, nie však len takým obyčajným. Reč je o PLA.

Bioplast (PLA)

V tomto prípade máte dočinenia s naozaj unikátnym a revolučným materiálom. PLA je prírodný polyester bežne vyrábaný z kukuričného škrobu alebo cukrovej trstiny. Prvýkrát bol objavený v 20. rokoch 20. storočia Wallaceom Corothersom, vynálezcom nylonu. Existuje mnoho dôvodov, prečo je PLA ekologicky lepšou alternatívou k štandardným plastom. Jeho hlavnými výhodami sú znížená uhlíková stopa počas výroby, nákladová efektívnosť prechodu na výrobu a samozrejme recyklovateľnosť. V gastro priemysle sa môžete s týmto materiálom stretnúť najmä pri pohároch, jednorazových rukaviciach alebo taškách. Poháre z PLA sú vhodnou náhradou plastových, majú tiež podobné vlastnosti. Sú priehľadné, vysoko lesklé, s odolnosťou do 40 °C (vhodné skôr na studené nápoje). Takéto poháriky sú biologicky rozložiteľné, pretože ich základnými surovinami sú spomínaná kukurica, cukrová trstina a rastlinný olej. Sú oveľa šetrnejšie k prírode a životnému prostrediu ako bežné plasty z ropy.

Bagassa

Bagassa je jedným z najnovších trendov v gastro priemysle. Je to veľmi obľúbený materiál, ktorý sa používa pri výrobe jednorazových pohárov, tanierov, misiek a menu boxov na jedlo so sebou. Bagassa je vlastne vedľajším produktom, známa tiež ako drť z cukrovej trstiny. Na každú vyrobenú tonu trstinového cukru pripadajú 2 až 3 tony bagassy. Je hustá, dužinatá, vláknitá a dá sa ľahko rozložiť do nádob akéhokoľvek tvaru alebo veľkosti. Obaly z nej postupne nahrádzajú tradičné výrobky z papiera, plastov a polystyrénu. Prečo ešte je taká obľúbená? Je to hneď z viacerých dôvodov. Obaly z bagassy sú tepelne odolné a možno ich použiť aj na skladovanie studených potravín. Sú vhodné do mikrovlnnej rúry a zvládnu teplotu až do 100°C. Okrem toho ich môžete dať aj do mrazničky a takto v nich skladovať potraviny. Vďaka svojej vláknitej štruktúre sú odolnejšie a pevnejšie ako polystyrénové nádoby. V porovnaní s papierovým a plastovým riadom, bagassa udrží dlhšie teplo a obaly z nej sú tiež odolné voči vode a mastnote. A v konečnom dôsledku, sú ekologické, pretože sa dajú plne kompostovať.

Mohlo by Vás zajímat

Výhody poplastovaného pletiva. Toto vás milo prekvapí.

Vyberajte rozumne Pri voľbe oplotenia vašej záhrady, rodinného domu, či areálu na podnikanie, treba určite myslieť na výber materiálu. Ideálne je, ak si hneď na...

Potrebujete spoľahlivý program na mzdy? Vyskúšajte obľúbené Mzdy Komplet o Vemy.