Pondělí, 6 května, 2024
aktualne

Najlepšie akcie – hodnotové a technologické

on

Investície do akcií ponúkajú mnoho príležitostí a výhod. Pre laika sa môže zdať neprebádaný svet akcií neprehľadný, zmätečný a možno aj desivý. Akonáhle sa ale do investovania človek pustí, ťažko sa prestáva. Nie nadarmo sú akcie veľmi rozšíreným a obľúbeným investičným aktívom. My sa pozrieme na najlepšie akcie, ktoré v posledných rokoch prinášajú investorom značné zisky.

Hodnotové investovanie sa snaží za pomoci fundamentálnej analýzy zistiť teoretickú (vnútornú) hodnotu akcie, ktorú treba následne porovnať s hodnotou trhovou. Vďaka tejto analýze je možné zistiť, či je akcia podhodnotená, alebo naopak a rozhodnúť sa o jej kúpe alebo predaji.

Medzi najlepšie hodnotové akcie patrí Berskhire Hathaway (BRK.A a BRK.B), Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Verizon Communications (VZ), United Parcel Services (UPS) alebo napríklad Wallmart (WMT).

Technologické akcie sú také akcie, ktoré spadajú pod firmu v technologickom sektore. Do toho patria firmy predávajúce tovar alebo služby v elektronike, IT, počítačoch, softvéri, umelej inteligencii a ďalších priemyselných odvetviach.

Technologickým akciám výrazne pomohla koronavírusová kríza. Práve vďaka povinnej dištancii a izolácii vzrástol dopyt po technológiách a tento rastový trend má aj naďalej pokračovať. Medzi tie najzaujímavejšie patrí Lattice Semiconductor (LSCC), DocuSign (DOCU), Nvidia (NVDA) alebo Salesforce (CRM).

Dividendové akcie predstavujú pravidelný zárobok v podobe dividend. Dividenda je peňažné plnenie akciových spoločností vyplácané akcionárom podľa rozhodnutia valného zhromaždenia. Veľa investorov sa zameriava práve na dividendové akcie.

Dobrý výkon v portfóliu je možné dosiahnuť za pomoci výplaty z amerických dividendových akcií. Medzi najlepšie americké dividendové akcie patria Microsoft (MSFT), KKR (KKR), Delta Airlines (DAL), PepsiCo (PEP) alebo Holly Energy Partners (HEP).

Mohlo by Vás zajímat

Potrebujete spoľahlivý program na mzdy? Vyskúšajte obľúbené Mzdy Komplet o Vemy.