Sobota, 4 května, 2024
aktualne

Aká je budúcnosť firemných benefitov hovorí 123jobs.sk

on

Niektoré firmy sa snažia získať náskok nad svojou konkurenciou a prilákať čo najlepších zamestnancov k sebe ponukou firemných benefitov. Alebo ich využívajú ako stratégiu, ako si svojich zamestnancov uchovať čo najdlhšie. Môže sa jednať o firemnú škôlku, jedáleň, odpočinkovú miestnosť alebo napríklad poukaz na manikúru. V zahraničí sa dokonca môžete stretnúť s takzvanou „pawternity leave“ – možnosťou vziať si voľno kvôli starostlivosti o domáceho maznáčika. Ako to ale s firemnými benefitmi bude ďalej?

Čo všetko môže byť firemným benefitom?

Niektoré z novo navrhovaných benefitov v zahraničí vznikli zo snahy o predísť diskriminácii a zavedenie čo najväčšej inklúzie všetkých pracovníkov. Tak prišli napríklad aj možnosti podpory zamestnancov, čo sa týka zdravotnej starostlivosti v rámci menopauzy, alebo pri problémoch s neplodnosťou, a to u žien aj u mužov. Toto sú práve príklady firemných benefitov, ktoré sú finančne veľmi nákladné, a je u nich teda vhodné, aby si zamestnávateľ rozhodol, či sa daný firemný benefit oplatí zavádzať. Či podporuje zamestnancov a firmu ako celok aj pri nákladoch, ktoré naň bude musieť firma vynaložiť. Ponuku inzercie práce zadarmo hľadajte na novom job portáli 123jobs.sk. Všetko ľahko a on-line.

Svetlé zajtrajšky

Firemné benefity sú veľmi dôležité, pretože ukazujú, aká konkrétna firma naozaj je a ako jej záleží na jej zamestnancoch. Niektoré z benefitov sa môžu vzťahovať na fyzické a psychické zdravie zamestnancov, ich rodinný život alebo rodinné prostredie. Mnohé firmy boli kvôli pandémii nútené prehodnotiť svoj pohľad na svet a prispôsobiť sa. To so sebou prinieslo aj rozšírenie ponuky firemných benefitov a zameranie sa na blaho zamestnancov. Dá sa ale predpokladať, že nás v tomto smere čaká ešte ďalší vývoj. Ťažko povedať, či Slovenská republika pôjde v smere zahraničia. Takmer s istotou sa ale dá tvrdiť, že ponuka firemných benefitov sa aj u nás ešte rozšíri. Je teda možné, že oddychová miestnosť, sick days a možnosť využitia firemnej škôlky alebo firemného terapeuta bude čoskoro samozrejmosťou.

Mohlo by Vás zajímat

Estónsko ako európske epicentrum podnikania

V rýchlo sa rozvíjajúcom svete technológií a startupov sa Estónsko javí ako žiarivá hviezda na mape Európy a môže sa pochváliť pozoruhodnými číslami, vďaka ktorým vedie...

Potrebujete spoľahlivý program na mzdy? Vyskúšajte obľúbené Mzdy Komplet o Vemy.